fredag 23 november 2012

En utveckling att följa


Nya riktlinjer för personlig tränare och testledare

2012-11-09
PRESSMEDDELANDE

Det blir allt vanligare att anlita en personlig tränare (PT) för att få hjälp med sin träning. Fram till idag har vem som helst kunnat kalla sig personlig tränare efter att ha gått allt från en helgkurs till betydligt mer omfattande utbildning. Nu finns nationella riktlinjer och minimikrav för personlig tränare eller testledare.

Friskvårdsföreningar, fitnessklubbar och livsstilsföretag svarar i dag för en stor del av den förebyggande hälsovården. Personliga tränare, mentalcoacher, kostrådgivare, hälsopedagoger och hälsocoacher är några av de yrkesgrupper som jobbar inom denna bransch.
Fram till i dag har i det närmaste ingenting gjorts för att kvalitetssäkra kompetens eller tjänster som förmedlas. Detta till skillnad mot sjukvården, som har riktlinjer och standarder för olika tjänster och yrkesgrupper.
Men nu har Konsumentverket tillsammans med SIS och representanter från branschen fastställt riktlinjer för vad en personlig tränare bör kunna. Det kommer nu bli enklare att ta reda på vilka kunskaper en personlig tränare har. Det handlar om lägsta kompetensnivå, kunskaper och färdighet samt etiska regler.
- Söker man hjälp av en personlig tränare för att orka mera ska man kunna lita på att den personen har rätt kompetens. Vill det sig illa kan eventuella skador istället förvärras om träningen sker på fel sätt, säger Anatoli Grigorenko, Ylab.
Riktlinjerna kommer att finnas att köpa hos SIS Förlag AB, 118 80 Stockholm i mitten av december. Telefon: 08-555 523 10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar